Haber

Güney Kore liderinin ABD ziyareti Çin’in gündeminde Kuzey Kore ve çip meselesiydi

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’ün bu hafta ABD’ye yaptığı resmi ziyaret, iki ülke arasında Kore Yarımadası’nda nükleer caydırıcılığın artırılmasına ilişkin anlaşma, Tayvan Boğazı’nda statükonun sürdürülmesine ilişkin ortak açıklama ve çip yatırımları konusunda atılan adımlar ekonomik işbirliği çerçevesinde, Çin tarafından şüpheyle karşılandı.

Pekin yönetimi, ABD’nin nükleer denizaltısını Kore Yarımadası’na gönderme kararının bölgesel barış ve istikrara zarar vereceğini savunarak, Washington ve Seul’ün Çin anakarası ile Tayvan arasındaki tartışmalı Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı koruma davetini protesto etti.

Çin, ABD yönetiminin Güney Koreli çip üreticilerinin Çin pazarındaki yatırımlarını sınırlama adımlarına da yansıdı.

Güney Kore lideri Yoon, 24 Nisan’da başlayan 6 günlük ziyaretinde ABD Başkanı Joe Biden ve diğer yetkililerle bir araya geldi. İki ülke ittifakının kuruluşunun 70. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı ziyarette, Kuzey Kore’nin artan tehdidi nükleer ve füze kapasitesi en önemli gündem maddesi oldu.

Washington Deklarasyonu

27 Mayıs’taki görüşmenin ardından Biden ve Yoon, Kuzey Kore’den gelen artan nükleer tehdide karşı Güney Kore’yi korumak için ABD’nin nükleer caydırıcılık sistemini genişletme konusunda anlaştılar.

Liderler, “Washington Deklarasyonu” adını verdikleri kararla, ABD’nin stratejik askeri varlıklarını Kore Yarımadası çevresinde daha sık konuşlandırmaya ve 1980’lerin başından bu yana ilk kez Güney Kore’ye bir ABD nükleer denizaltısı göndermeye karar verdiler. Kuzey Kore tehdidine karşı alınacak.

Anlaşmada, Kuzey Kore’nin iki ülke arasındaki nükleer faaliyetlerine karşı birlikte hareket etmek amacıyla Nükleer Danışma Grubu’nun (NCG) kurulacağı bildirildi.

Anlaşmada Güney Kore’de nükleer silah konuşlandırılmayacağı ve Seul’ün Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini sürdüreceği vurgulandı.

ABD Lideri Biden, ABD’ye veya müttefiklerine nükleer saldırı düzenlenmesinin “kabul edilemez” olduğunu belirterek, hangi rejim böyle bir hamle yaparsa yapsın buna “son vereceğini” söyledi.

“Çin, Kuzey Kore tehdidinin artmasından kısmen sorumlu”

Antlaşmanın açıklanmasının ardından Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, Harvard Kennedy Kamu Politikası ve İdari Bilimler Okulu’nda katıldığı panelde, Washington Bildirgesi’nin Kore Anlaşması’nın ardından imzalanan 1953 Karşılıklı Savunma Anlaşması’nın devamı olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Savaş.

Kuzey Kore’nin nükleer silahlarının yakın ve yakın bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Yoon, “1953 Karşılıklı Savunma Anlaşması konvansiyonel silahlara dayanıyordu. Şimdi karşılıklı savunmanın nükleer silahları da içerecek şekilde güncellenmesi gereken bir durumdayız.” söz konusu.

ABD’li uluslararası ilişkiler uzmanı ve siyaset bilimcisi Joseph Nye’nin deklarasyonun Çin ile Güney Kore arasında gerginliğe neden olup olmayacağı sorusuna Yoon, “Kuzey Kore’yi bir tehdit haline getirmekten kısmen Çin sorumludur” dedi. o cevapladı.

Çin ve Rusya’nın, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olarak, nükleer ve füze programları nedeniyle Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları sıkılaştırma girişimlerine karşı çıktıklarını hatırlatan Yoon, “Yaptırımlar konusunda, eylemlere karşı bile uzlaşma sağlanamaması. Konsey kararlarını ihlal eden, nükleer tehdidi daha somut hale getirdi. ifadesini kullandı.

Yoon, Çin ile karşılıklı saygıya dayalı sağlıklı bir ilişki kurmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

“Bencil jeopolitik çıkarlar arıyoruz”

Çin ise Washington Deklarasyonu’na tepkisini açıklarken, Kuzey Kore henüz bir açıklama yapmadı. Pekin yönetimi, ABD’nin Güney Kore’ye nükleer denizaltılar ve diğer stratejik askeri varlıkların konuşlandırılmasına karşı olduğunu belirterek, bunun bölgesel barış ve istikrara zarar vereceğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Washington yönetiminin “bencil jeopolitik çıkarlar peşinde koştuğunu” ve Kore Yarımadası’ndaki sorunu kullanarak kasten gerilim yaratmaya çalıştığını savundu.

Sözcü Mao, Washington yönetimini Soğuk Savaş anlayışıyla hareket etmekle suçlayarak, “ABD, bloklar arası çatışmayı teşvik ederek, nükleer silahların yayılması rejiminin altını oyar ve diğer ülkelerin stratejik çıkarlarına zarar verir. Kore Yarımadası’nda artan gerilim, olumsuz etkileyecektir.” bölgesel barış ve istikrar, nükleer silahlardan arındırma amacıyla sorun yaratacaktır.” söz konusu.

Tayvan ve Güney Çin Denizi

Ayrıca Biden ve Yoon’un Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı ve zorla statükoyu değiştirmeye yönelik girişimlere karşı çıkma vurgusu, Çin’in adı anılmasa da kendisine yönelik açıklamalarını yorumlayan Pekin’in tepkisine yol açtı.

Liderler yaptıkları ortak açıklamada, Hint-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarın sağlanması gerektiğini belirterek, Tayvan Boğazı’nın bölgede güvenlik ve refahın vazgeçilmez unsuru olduğunu, bölgede ticaret, seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünün sağlanması gerektiğini vurguladı. Güney Çin Denizi engellenmeden korunmalıdır.

Tayvan meselesinin Çin’in işi olduğunu ve hiçbir gelişigüzel müdahalenin kabul edilmeyeceğini kaydeden sözcü Mao, “Tayvan meselesindeki asıl statüko, Boğaz’ın iki yakasının da aynı Çin’e ait olmasıdır. Tayvan Çin’in bir parçasıdır. Çin’in egemenliği ve toprak bütünlüğü hiçbir zaman bölünmedi.” sözlerini kullandı.

Tayvan’daki statükoyu değiştirmeye çalışanların, Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçılar ve onlara takviye sağlayan dış güçler olduğuna işaret eden Mao, “Tayvan’ın gerçek doğasını anlayan ABD ve Güney Kore’ye teşekkür ediyorum. Tek Çin ilkesine bağlı kalmaya ve bu konuda yanlış ve tehlikeli yollara başvurmaya devam edin.Sizleri yoldan sapmamaya davet ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Çin’in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949 yılından bu yana fiilen bağımsızlığını yaşıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

çip savaşı

Yoon, ziyareti sırasında aralarında Güney Koreli iş adamlarının da bulunduğu 122 kişilik geniş bir heyet ile temaslarda bulundu. Samsung Yönetim Konseyi Lideri Lee Jae-yong, SK Kümesi Yönetim Konseyi Lideri Chey Tae-won, Hyundai Motor Yönlendirme Komitesi Lideri Euisun Chung, Kore Sanayi Federasyonu ve Kore Sanayi Odası Ticaret Odası yetkilileri Yoon ile birlikte Washington’daydı.

Ziyarette, Güney Kore ile ABD arasında nükleer enerji, robotik, pil ve çip üretimi de dahil olmak üzere ileri teknoloji alanlarında işbirliğini artırmaya yönelik 23 mutabakat zaptı imzalandı.

Ziyaret öncesinde Financial Times gazetesi, ABD’nin Güney Koreli rakipleri Samsung ve SK Hynix’in Çin’in siber güvenlik soruşturması başlattığı Amerikan bellek yongası üreticisi Micron’un yerini almamasını talep ettiğini iddia etti.

Beyaz Saray iddia hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, ABD ve Güney Kore’nin “kritik teknolojilerde güvenliği sağlamak ve ekonomik baskılara karşı koymak için çip endüstrisindeki yatırımlarını koordine etme çabalarını birleştirdiği” belirtildi.

Öte yandan SK Hynix’in Aralık 2021’de ABD’li IBM şirketi IBM’den 9 milyar dolara satın aldığı Çin’in Dalian kentindeki bellek yongası üretim fabrikasını devretmeye hazırlandığı tezi şirket tarafından yalanlandı.

Güney Koreli üreticiler ateş hattında

Güney Kore, Çin’de çip alanında yaptığı büyük yatırımlar nedeniyle ABD’nin kısıtlamalarından en çok zarar görecek ülkelerden biri konumunda.

Küresel yonga satışlarında yüzde 21, yonga üretiminde yüzde 17 pay ile pazarın en önemli oyuncularından biri olan Güney Kore, 2021 yılında ürettiği bellek yongalarının yaklaşık yüzde 60’ını Çin ve Hong Kong’a sattı.

Güney Kore’nin en büyük üreticileri Samsung ve SK Hynix, üretimlerinin çoğunu Çin’de gerçekleştiriyor. Samsung’un Xi’an, Çin’de bellek yongaları üreten bir fabrikası varken, SK Hynix’in Wushi, Chongqing ve Dalian’da dökümhaneleri var.

ABD’de de yatırımları bulunan Güney Koreli şirketler Chip and Science Act ve Enflasyon Düşürme Yasası kapsamındaki teşviklerden yararlanmayı seçerlerse, Çin’deki üretim tesislerini Çin’in kısıtlayıcı koşulları nedeniyle geliştiremeyecekler. kanun.

“Ekonomik zorbalığın klasik örneği”

ABD’nin, Güney Koreli çip üreticilerinden Amerikalı meslektaşlarının Çin pazarında bıraktığı boşluğu doldurmamalarını talep ettiği iddiaları Çin’de tepkiyle karşılandı.

Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Şu Cüeting, ABD’nin tutumunu “ekonomik zorbalığın klasik bir örneği” olarak nitelendirdi ve şirketler arasındaki olağan ticari ilişkilerin engellenmesinin küresel endüstriye ve tedarik zincirlerine zarar vereceğini, piyasa düzenlemelerini ve uluslararası ekonomik ve ticari faaliyetleri baltalayacağını vurguladı. ilişkiler.

Çip sektörünün görece avantajlı ülkeler arasında iş birliğine dayandığını belirten Sözcü Şu, “ABD, ihracat kontrollerini suistimal ederek, ülkeleri Çin’e karşı ticaret korumacılığına zorlayarak ekonomik bağları koparmayı, sanayi ve tedarik zincirlerini bozmayı hedefliyor.” söz konusu.

ABD’nin Çin’deki yatırımları kısıtlama girişimlerinin belli bir ülkeye yönelik “ayrımcı çevreleme” politikası niteliğinde olduğunu, bunun küresel ekonomik ve ticari kurallara ve piyasa uygulamalarına aykırı olduğunu belirten Şu, “ABD, Çin ile pozitif rekabet istiyor. ABD tarafının sözüne sadık kalacağını ve şirketlerin karşılıklı çıkar için yatırım ve ticaret yapma haklarına saygı duyacağını umuyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu