Yargıtay’dan emsal karar: Kaçak göçmenlerin çalışanı yakıldı
Yargıtay, ülkeye kaçak yollardan giren göçmenleri çalıştıran esnaflar hakkında emsal karara imza attı.
Türkiye’ye kaçak yollarla giren bir göçmen, esnaf BK ile birlikte çalışmaya başladı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis, esnafın yanında çalışan göçmenin kaçak yollardan ülkeye girdiğini belirledi.
DAVA AÇILDI, YETKİ ALANINDAN GERİ DÖNDÜ
Artisan BK Hakkında “göçmen kaçakçılığı”Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Mahkeme sanıkların beraatine karar verdi. Cumhuriyet Savcısının itirazı üzerine Yargıtay 4. Ceza Dairesi belgeyi yeniden inceleyerek emsal karara imza attı.
“BİLGİYİ ÇALIŞTIRMAK SUÇTUR”
Kararda şu sözler yer aldı:
“Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun dairemizce de kabul edilen kararına göre Türkiye’ye kaçak yollarla giren, oturma ve çalışma izni olmayan, başka bir ülkeye gitme niyeti olmayan ve Ülkemizde sonsuza kadar kalmak istediği anlaşılan, kaçak olduğunu bildiği halde istihdam edilemeyen, kaçak işçileri, bu kişinin yasa dışı yollardan ülkede kalmalarına imkan sağlaması halinde kaçak işçileri sınır dışı etmek suçtur. yurt içinde bir yerden başka bir yere taşınmasına yardımcı olan, kayıt dışı göçmenler nedeniyle sigorta ve vergi gideri olmayan, haksız yere işine son veren, arayamayacağı korkusuyla haklarını arayamadığı aşikardır. tazminat ödemek gibi yükümlülüklerden kurtulmak gibi avantajlar sayesinde doğrudan ve dolaylı menfaatler elde ederler. izin vermek. Konuya göre, TCK 79/1-a uyarınca cezalandırılması gerektiği düşünülmeden yetersiz gerekçeyle beraat kararı verilmesi bozma sebebidir.”
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞININ SUÇU NEDİR?
Göçmen kaçakçılığının cezası Türk Ceza Kanunu’nun 79. maddesinde yer almaktadır. “Göçmen kaçakçılığı suçu, maddi çıkar elde etmek amacıyla aşağıdaki isteğe bağlı işlemlerden herhangi birinin yapılmasıyla işlenir. Yabancının ülkeye yasa dışı girişi (TCK 79/1-a), Yabancının girmesine izin vermenin cezası 3 yıldan 8 yıla kadar yurtta kalanlara bir yıla kadar hapis cezası verilir.”bahsedilir.